sobota 12. července 2003

Expedice Mosty 2002

(Na požádání Milana42 sepsal Mirda Příbor a kopii zaslal mě. Tento článek je rovněž otištěn v říjnové Výzvě na kanále) Jsem trochu na rozpacích psát Milanovi 42 o tom, jak jsem byl s Milanem 42 na Lysé hoře, ale budiž...

     Všechno začalo tak nějak v Holicích. Přijel jsem tam přímo z dovolené, co se děje na CB jsem neměl ani potuchy a najednou rozprávím s Milanem 42, že by chtěl vyrazit na pouť mezi Holicemi a Donovaly, cestou se zastavit na pár kopcích a zahulákat do kraje i od jinud, než je normálně zvyklý. A že z úterý na středu 2/3 září plánoval Lysou horu. Domlouval v těchto končinách již s Lumírem Místek, a jestli se nechci přidat. Slovo dalo slovo, dvakrát jsem se přemlouvat nedal a v duchu jsem přemýšlel, jestli tato pro mne šílenost má šanci projít doma, v práci a podobně. Manželka naštěstí neprotestovala, v práci kupodivu souhlasili s mou středeční absencí a i když mi to ze začátku připadalo šílené, nic nestálo v cestě.
     V úterý Milan našel cestu do Příbora, našel domluvené místo setkání a již nic nestálo v cestě vydat se na kopec. Lumír Místek nakonec neměl to štěstí, z důvodu středečních komplikací nemohl být na kopci s námi,ale držel nám palce dole a bez jeho podpory by se tato akce neuskutečnila. Nakonec nás na kopec vyrazilo pět plus pes: Milan 42, já (Mirda Příbor), DJ Quick Studénka, Kalamity Jane Studénka, Míša Poruba (Ostrava) a za hlídací službu knírač Ben Poruba. Po krátké zastávce ve Frýdku-Místku jsme kolem dvacáté hodiny dorazili na Lysou horu, nejvyšší to horu Beskyd (loc. JN99FN, 1323 m/m). Před výjezdem nás trochu postrašilo počasí, ale katastrofické předpovědi se nevyplnily a déš' se nám oklikou vyhnul. V devět hodin stála anténa a rozjížděl se brejkostroj. Milan je pro sever Moravy přece jen poněkud vzácný, a tak si spousta CBčkářů nedala exkluzivní spojení utéct. A protože to nebyly dostihy, ale expedice ve volném ukecaném duchu, nikdo se nemusel cítit dotčen nedostatkem prostoru a myslím, že každý měl dostatek času pro vyjádření svých myšlenek a připomínek.
     Ve 22.00 usedl k expedičnímu mikrofonu DJ Quick Studénka, aby roztočil z dané kóty Kolečko Ponocování, které se v našich končinách točí mezi 22 a 23 hodinou vždy večer před pracovním dnem na kanále (lidsky řečeno obvykle od neděle do čtvrtku). Bohužel jsme se střetli s opakovačem, který jaksi "náhodou" vysílá ve stejný čas na stejném kanále na Slovenské straně (tímto bych chtěl přátele na Slovenské straně oficiálně poprosit a požádat, zda-li by s tím nešlo něco udělat, kolečko má v tomto čase na tomto kanále již pětiletou tradici).
     Po ukončení Ponocování již nic nebránilo lovit brejky blízké i vzdálené. Počasí se drželo, teplota se kupodivu celou noc udržela na 13.st., pouze nám vysíláni znepříjemňoval silný vítr, který se zvedl, Jinak pohoda. Nad ránem zhruba dvě hodiny spánku a hurá chytat nespavce. Vysílání bylo přerušeno pouze technickou přestávkou z důvodu východu slunce, který vážně stál za to a neznám krásnější kopec, ze kterého lze tento zázrak nového dne pozorovat lépe.
     Kolem 7.00 ráno se ozval Jarda Dobrá se zprávou, že má zálusk na cenu pro prvního návštěvníka (první návštěvník měl slíbeny poslední 2 dcl červeného vína:-) ). Bohužel Jarda zvolil zkratku, cestu si protáhl snad o několik desítek kilometrů a až do odjezdu nebyl na Lysé hoře spatřen.
     Tedy blíží se závěr, vysílání jsme ukončili kolem půl deváté a to ne proto, že by nebyli brejci, ale z ryze časových důvodů. Výhru pro návštěvu jsme neudali, proto jsme po cestě navštívili Naďu, kde jsme výměnou za zbytek červeného vína nafasovali čerstvou kávu, za kterou jsme (aspoň já) byli neskonale vděční. Definitivní zakončení udělal improvizovaný oběd a následovalo předání Milana 42 do spárů dalšího expedičního týmu.
     Děkuji tímto všem, kteří měli tu trpělivost a vydrželi, přišli se na expedici Mosty na Lysé hoře nabrejkovat a těším se na další spojení z dalších kopců.

Žádné komentáře:

Okomentovat