úterý 23. září 2003

Expedice Tučňák na kótě Varta 590 m.n.m v lokátoru JN89UP

V sobotu 6. září jsme se původně chystali konečně pokořit kopec trčící se na Kopřivnicí, jehož jméno je ČERVENÝ KÁMEN. Jenže problém tohoto kopce je v tom, že se na něj nedá vyjet vozidlem a tak zde je jen jediná možnost - zaparkovat automobil u koupaliště a vyrazit i s vysílacím zařízením na zádech.
Vzhledem k tomu, že taková akce je na poněkud delší dobu, museli jsme od tohoto záměru pro tento víkend upustit, kvůli různým důvodům v neděli ráno.

   Jenže vysílat se mi docela chtělo, nehledě na to, že jsme ještě z kolečkového vysílání na Pustevnách měli domluvenou onu Katku Studénka, že tento víkend pojede s námi.
   A tak okolo 15-té hodiny padlo rozhodnutí. Pojedeme k vesnici Dobešov u Oder. Nachází se v nadmořské výšce okolo 600 m.. Vrcholek, který se podle infomapy nazývá Varta, je vzdálen asi 1km od této vesnice a je jen o něco málo výše než samotná ves.
   Domluven byl výjezd okolo 16-té hodiny abychom začali co nejdříve vysílat, neb jsme chtěli vysílání balit někde mezi 21 – 23 hodinou.
   Přibral jsem do auta Katku Studénka a vyrazili jsme směr Fulnek a Odry. Po cestě se nám ještě ozval Tata Mirek, který má v Děrném chalupu a dostali jsme pozvání na kafe. Vzhledem k tomu, že to bylo po cestě, nic jsme nenamítali. Bohunka s Míšou uvařily kafe, nachystali buchty a bylo zaděláno na zakecání... Po půl šesté jsme se odlepili konečně směr Dobešov.
   Po průjezdu obcí jsme našli docela slušné místo, kde jsme se usídlili. Bylo to o vodárny, kde jsme umístili anténu. Jen jsme se museli přizpůsobit délce kabelu abychom vůbec dostali od antény do jednoho ze dvou vozů.
   O půl sedmé bylo vše nachystáno k vysílání. Tentokrát bylo vysílací pracoviště umístěno v Mirdově voze, bylo vybaveno stanici President Lincoln. Od něj vedl 20-ti metrový kabel k 6-ti metrovému stožáru, na němž byla umístěna anténa Sirtel 5/8 tříradiálová.
   Začali jsme také dávat školení ohledně vysílání Katce Studénka, která jakožto bez stanice ještě do této věci nemluvila. S tím začali bych upřesnil že Mirda mluvil já jen sem tam něco přidal. No a v sedm hodin jsme započali expediční vysílání.
   Jako první spojení jsme měli volačku Rosťa Zlín z lokátoru JN89TF. Tím začalo naše asi 4 hodinové blbnutí na kopci. Katku jsme nemuseli moc ukecávat a chopila se majku. Malé nápovědy byly sice na běžném pořádku ale na to, že to bylo poprvé jí to docela šlo! Jen asi po 3 hodinách vysílání jí připadalo docela směšné opakovat stále dokola lokátor, takže malé záchvaty smíchu v polovině relace přecházejíc v náhlé upustění mikrofonu nebyly až tak vyjimečným.
   Dle našeho úsudku bylo toto vysílání úspěšné a kóta i přes svou nízkou nadmořskou výšku použitelná i pro delší vysílání. A Katka? Ta prohlásila že se ji to líbilo a že se s náma vydá klidně zase někdy se vyblbnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat