sobota 12. července 2003

Éter bez hranic v roce 2003

Zúčastnil jsem se také soutěžního expedičního vysílání ÉTER BEZ HRANIC. Toto proběhlo pod hlavičkou EXPEDICE JEŠTĚR a to i přes to, že ze samotného expedičního týmu zde nebyl nikdo. Pokud nejste obeznámeni s touto soutěží pro letošní rok, tak vysílat se začalo v sobotu 17. května ve 20.00 hodin a závěr byl po 12-ti hodinách t.j. v neděli v 8.00 hod ráno.

     Celé toto vysílání provázely různá utrpení v samotných přípravách. Původně se mělo vysílat z Velkého Javorníku nad Frenštátem, ale vzhledem k problémům vyřizování povolení vjezdu dopadlo vše jinak. Nebudu se nějakým způsobem zmiňovat o podrobnostech, ale vše dopadlo tak, že jsem byl do celé akce zatažen na poslední chvíli . Domluvil jsem se a Romanem Pohořílky, který přislíbil, že se mnou pojede. Další věcí bylo najít kótu, na kterou by se dalo vyjet bez problémů a nebyl zde ani zákaz vjezdu. A tak jsem ještě den před vysíláním jezdil po Beskydech a moravskoslovenském pomezí, hledajíc vyhovující kótu. Jednou se zajímavých byla rozhledna u hraničního přechodu BUMBÁLKA. Se svou nadmořskou výškou 956 m byla velmi zajímavá. Problém zde byl pouze v umístěných převaděčích pro sí' Eurotel. Toto místo má totiž na starost majitel horského hotelu asi o 200 m níže. Po konzultaci s ním jsem se dozvěděl, že by problém nebyl, ale musel bych mít povolení od eurotelu že zde mohu vysílat. No a vyřizujte si povolení asi 30hodin před soutěží.
     A tak jsem opět sedl do svého vozu a jel hledat další místo. Měl jsem naštěstí v záloze kótu SOLÁŇ, která byla nedaleko. Na místě jsem to důkladně prozkoumal a našel příjezd bez zákazu vjezdu. Místečko hned vedle vleku sjezdovky. Nadmořská výška 861 m.n.m..
     Večer jsem ještě poslal mail o kótě Milanovi 42 a v sobotu jsme s Romanem vyrazili na místo. Vysílat jsme začali přesně ve 20.00. Bylo tu pár velmi pěkných spojení , které člověka velmi potěší. Celý dojem ze soutěže kazily jen dvě expedice. A to TRIO vysílajíc z Lysé hory a expedice která byla na kótě Vysoké Hole v Jeseníkách. První zmíněná mě na vzdálenost 22km prolízala +/- jen kanál a ve spojení s jinýma stanicemi prováděla tzv. křížovky. V Kopřivnici byli dokonce slyšet ještě silněji než některé místní stanice. Druhá zmíněná byla ne vzdálenost víc než 100km slyšet za 9+.
     Co k tomu dodat? CBčkář se jede zúčastnit soutěže, aby si zavysílal a pokusil se nějak uspět ve fér soutěži, jenže se tu nacházejí takoví kterým jde asi jen o kvantitu a aby je bylo slyšet co nejdál. Výkon, který museli tlačit do antény musel dle mého názoru několikanásobně převyšovat povolený výkon na CB pásmu. No co se dá dělat. To potom začne postupně další účastníky soutěže postupně možná odrazovat. Berte to jako můj názor, který se nemusí zamlouvat dalším. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat